ost och skinkpaj
Ugn 200 grader
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl eller 1½ dl vetemjöl + 1½ dl grahamsmjöl
125 g margarin eller smör
2-3 msk vatten, kallt
Fyllning:
150 g rökt skinka, bog eller kassler
1 liten purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
1 krm salt
½ krm svartpeppar
3-4 dl riven ost (ca 150 g)
Broccoli i valfri mängd
Gör såhär:
Pajdegen: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder.
Tryck ut degen i en vid form (ca 25 cm diameter) av ugnssäkert glas, porslin eller metall, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga degen med en gaffel och låt den stå svalt ca 15 min. Gör fyllningen under tiden och sätt på ugnen. Fyllningen: Skär det rökta köttet i strimlor. Skölj och skiva purjon. Koka den 3-4 min i lite saltat vatten och låt den rinna av. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg kött, purjo och ost ovanpå pajdegen. Häll över äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 min. Servera pajen något avsvalnad.

Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl eller 1½ dl vetemjöl + 1½ dl grahamsmjöl
125 g margarin eller smör
2-3 msk vatten, kallt
Fyllning:
150 g rökt skinka, bog eller kassler
1 liten purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
1 krm salt
½ krm svartpeppar
3-4 dl riven ost (ca 150 g)
Broccoli i valfri mängd
Gör såhär:
Pajdegen: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg, i matberedare går det på några sekunder.
Tryck ut degen i en vid form (ca 25 cm diameter) av ugnssäkert glas, porslin eller metall, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga degen med en gaffel och låt den stå svalt ca 15 min. Gör fyllningen under tiden och sätt på ugnen. Fyllningen: Skär det rökta köttet i strimlor. Skölj och skiva purjon. Koka den 3-4 min i lite saltat vatten och låt den rinna av. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Lägg kött, purjo och ost ovanpå pajdegen. Häll över äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 min. Servera pajen något avsvalnad.

Kommentarer
Trackback